dinsdag 17 december 2013

Help mijn kind heeft ADHD, hoe ga ik hiermee om?

“Tsjonge wat een mannetje…als het mijn kind zou zijn dan…” Een mening hebben over een kind met ADHD is makkelijk, ermee omgaan thuis is lastiger. Naar school gaan is een noodzaak. En dan wacht het huiswerk: hoe kan je als ouder thuis een vruchtbare leeromgeving creëren, vruchtbaar voor ouder en kind?

Mijn kind met ADHD

Van een ondernemende peuter naar een te drukke puber, in de ogen van de meeste volwassenen dan. Je hebt, als ouder, je handen er vol aan. Daarnaast moet uitgelegd worden aan trainers, vriendjes, vriendjes van ouders. Je kind komt uit school en neemt alle indrukken van de dag mee. En nu moet er ook nog huiswerk geleerd worden! Hoe zorg je ervoor dat de leeromgeving zo is ingericht dat huiswerk leren en maken ook effectief is?

Drie tips voor ouders voor ADHD

  1. Zoek de meest rustige plek op in huis, dat is letterlijk de veiligste leeromgeving. Een draaistoel of wiebelkussen is wel fijn! Op deze manier is er de minste afleiding.
  2. Visualiseer de (dag)planning op een planbord, werk met tekens en symbolen of maak mindmaps. Zo krijg je een gestructureerde aanpak.
  3. Structuur blijft een heilig woord: zorg dat het huiswerk op een vast moment wordt gedaan. Elke dag hetzelfde huiswerkritme zorgt dat het op een gegeven moment net zo natuurlijk wordt als ademen. Het huiswerk wordt onderverdeeld in kleine taken. En zorg voor voldoende pauzes waarin even wat energie geloosd moet worden!

Drie tips voor kinderen met ADHD

  1. Leg allereerst die telefoon weg en andere dingen die kunnen afleiden.
  2. Maak een planning waarin het schoolwerk in kleine porties verdeeld wordt en plan wel wat pauzes in hoor, die heb je echt nodig! Bedenk: ADHD is een talent, je hebt energie! Als je die energie laat geleiden, dan maak je er gebruik van! Leren is niet een kwestie van boven je boek hangen en wachten tot de leerstof binnenkomt. Leren is actief zijn, daar is een ADHD’er goed in! Dus maak gebruik van je ogen en oren, lees hardop!
  3. Maak gebruik van je handen en armen en teken in de lucht of op papier wat je net gelezen hebt! Zo maak jij de leeromgeving die bij je past!

De beste leeromgeving voor kinderen met ADHD

Kunnen we stellen dat kinderen met ADHD een bijzondere leeromgeving nodig hebben? Ja! Dat hebben we allemaal wel, we zijn allemaal ongelijk en gedijen het best in een aangepaste leeromgeving. De aandacht die er steeds meer is voor de omgeving van een kind met ADHD is tekenend. We diagnosticeren het kind maar ook de omgeving moet in kaart gebracht worden. En dat geldt voor ons allen, houd je leeromgeving tegen het licht en kijk of dit nu de omgeving is waarin je het best presteert of die je het beste motiveert. Het grote verschil is, wij kunnen het zelf en onze morele, maatschappelijke plicht is het een kind met (of zonder) ADHD daarbij te helpen. De beste leeromgeving voor een kind met ADHD is een verstandige volwassene aan zijn zijde. Een goed huiswerkinstituut kan zeker helpen.
Heeft uw kind met ADHD ook last van bepaalde prikkels tijdens het leren? En wat helpt uw kind met AHDH het beste om zo goed mogelijk te leren?
Lees ook de volgende artikelen:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten